Zaloguj się

SKO SZYK

W sobotę 10 grudnia br.uczniowie klasy 6 a zarazem członkowie SKO wraz z wychowawcą uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, których celem było przygotowanie świątecznych pierniczków według tradycyjnej, regionalnej receptury. W naszej szkole  unosił się zapach korzennych przypraw, a  zajęcia poprowadziła mama jednej z uczennic klasy.Najpierw  wszyscy odpowiednio się przygotowali, zadbali  o czyste  ręce i  założyli  fartuchy  kuchenne. Następnie poznali składniki potrzebne do wypieków oraz przyglądali  się, w jaki sposób przygotować odpowiednie ciasto. Poznali również nazwy  przyborów kuchennycha także zasady bezpiecznego korzystania z nich. Gdy wszystko było gotowe, uczestnicy warsztatówz ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrali  się do pracy – wsypywali poszczególne składniki, mieszali, wałkowali ciasto anastępnie wykrawali pierniczki za pomocą foremek. W czasie zajęć  uczniowie kształcili umiejętność współpracy w grupie, czerpali  radość ze wspólnego przygotowywania wypieków oraz doskonalili umiejętność samodzielnego przygotowywania potraw regionalnych a także kulturalnego zachowywania się przy stole. Efektem pracy były pełne blaszki pierniczków, które po wystudzeniu pięknie udekorowano. W trakcie wspólnej pracy gawędzono, o tym, jak dawniej wyglądały przygotowania do świat oraz jakie tradycyjne potrawy jadano. Przygotowane pierniki będą sprzedawane w czasie szkolnego kiermaszu a dochód ze sprzedaży zasili konto klasowej książeczki SKO.

Opiekun SKO: Dorota Kapera